Raya Yai -saaren taikaa

Raya Yai -saaren taikaa

Siam Bay

”Taasko te lähdette sinne samaan paikkaan?”, kysyivät työkaverit ennen lähtöä. ”No joo, osittain.”

Mikä siis saa palaamaan samaan paikkaan aina uudestaan ja uudestaan? Sitä on jotenkin vaikea selittää, saaressa on vaan sitä jotain. Meidän perhe tuli saarelle ensimmäistä kertaa vuonna 2014 kaverin suosituksesta. Kun astuimme saarelle, aika tuntui pysähtyvän. Ensimmäisellä kerralla vietimme saarella pari viikkoa ja poikamme suoritti OWD-kurssin yhdessä ystäväperheemme tytön kanssa. Ihastuimme saaren mutkattomaan meininkiin ja saamaamme loistavaan palveluun Raya Diversilla. Erityisesti kouluttaja ja Divemaster huomioivat loistavasti lasten tavan oppia ja lapsilla näytti olevan kurssilla todella hauskaa.

Seuraavana vuonna päätimme palata takaisin ja me vanhemmat suoritimme Rescue Diver –koulutuksen, joka on yksi parhaista PADI-koulutuksista – ei pelkästään tärkeän asian eli turvallisuuden takia. Koulutus oli lisäksi haastava ja hauska. Siinä sitten eräänä iltana hieman ennen lähdön hetkeä heräsi ajatus siitä, että voisimmekohan mekin olla osa tätä upeaa porukkaa. Ja niin siinä sitten kävi, otimme yhteyttä Raya Diversiin ja ennen kun huomasimmekaan, perheemme järjesteli 10 viikon poissaolon kotikonnuilta, Suomen vähälumisesta talvesta ja pakkasi laukkunsa – kuinkas muutenkaan kuin saarelle. Saarella vanhempi polvi suoritti Divemaster-koulutuksen ja opetteli sukelluskeskuksen toimintaa, poika kävi jatko- ja Rescue-kurssit. Talvi saarella oli monin tavoin opettavainen ja ikimuistoinen kokemus.

Raya Yai - sukellus saatu suoritettua

Ja nyt olemme täällä taas...tällä kertaa kuukauden verran. Ihan vaan sukeltamassa ja rentoutumassa. Tällä kertaa nuori mies on suorittanut jo nosteenhallinnan erikoiskurssin ja syväsukelluksen kurssi on työn alla. Tavoitteena on saada Master Scuba Diverin diplomi jollain aikavälillä.

Miksi sitten juuri tämä saari? Me tykästyimme saarella sen mutkattomuuteen, sukellusten helppouteen ja saaren rauhaan. Toki saaren kävijämäärät ovat kasvaneet vuosien varrella ja päärannat saattavat olla päiväsaikaan täysiä. Aamuisin ja iltaisin saarella on kuitenkin ihanan rauhallista ja rauhallisempiakin rantoja löytyy. Oma lempirantani on Siam Bay.

Kenelle saari sitten sopii? Nähtävyyksiä saarelta on turha hakea, siksi saari sopiikin mielestämme parhaiten esimerkiksi lapsiperheille, jotka haluavat omaa rauhaa ja rakastavat vettä. Rannat ovat matalia ja turvallisia myös lapsille ja hyviä snorklauspaikkoja löytyy eri puolilta saarta. Saaren ympärillä olevat sukelluskohteet sopivat kaikille, sukelluksille pääsee helposti rannasta ja pitkähäntäveneellä, eikä sukelluksiin mene koko päivää. Saari tarjoaa myös helpon paikan sukelluskokeiluihin ja -kursseihin. Saarelta löytyy myös mukavia lyhyitä kävelyreittejä ja muutama hieno näköalapaikka.

Entäpä majoitus ja ruokapuoli? Jos saarta alkaa etsiä netin hakukoneilla, niin useimmissa tapauksissa tulet löytämään kaksi varsin kallista hotellivaihtoehtoa. Molempien hotellien taso on kieltämättä erinomainen. Jos kuitenkin haluaisit varata hieman pienemmän budjetin matkan, niin sekin onnistuu. Saarelta löytyy monia erilaisia bungaloweja, joista parhaiten varustelluissa on ilmastointi ja lämmin suihku. Joten majoitusvaihtoehtoja löytyy varmasti jokaiselle budjettivaihtoehdolle. Jos haluat suosituksia tai apuja majoituksen varaamisessa, niin saaren henkilökunta auttaa varmasti. Saarelta löytyy useampia ravintoloita, jotka tarjoavat paikallista ruokaa. Myös mereneläviin erikoistunut ravintola löytyy. Ja jos paikallinen ruoka alkaa kyllästyttää, niin saa täältä myös pizzaa, burgereita tai vaikka spagetti bolognesenkin.

Raya Yain saari sijaitsee Phuketin eteläpuolella. Paikan päälle pääset helpoiten Raya Diversin omalla tukialuksella Bellalla tai pikaveneellä. Mitä siis vielä odotat?


You may also like View all